Ga naar de inhoud

RWS-C-regelaar

De RWS-C-regelaar is een programmeertaal voor het ontwerpen en testen van voertuigafhankelijke verkeerslichtenregelingen. De tool is door Rijkswaterstaat ontwikkeld en ook voornamelijk door Rijkswaterstaat gebruikt. Maar het feit dat provincies en gemeenten vooral de taal CCOL gebruiken, een taal die in grote lijnen met de RWS-C-regelaar overeenkomt, besloot Rijkswaterstaat begin 2018 om voor de verkeersregelinstallaties ook CCOL te gebruiken.

Hoewel de RWS-C-regelaar sinds eind 2020 niet meer wordt doorontwikkeld, zijn er nog genoeg (Rijkswaterstaat-) VRI’s die in deze taal zijn geschreven. Rijkswaterstaat heeft RWS-C zelfs nog geschikt gemaakt voor de iVRI (RWS-C versie 2.2). Wegbeheerders die RWS-C als back-upregeling in de iVRI willen, kunnen dit gewoon uitvoeren. Alle reden dus om informatie over de RWS-C-regelaar gewoon beschikbaar te houden – via deze site.

Download RWS-C-regelaar en hulpprogramma’s
De laatste versie van de RWS C-regelaar bestaat uit onderstaande bestanden plus een gebruikersafhankelijk licentiebestand. Let op: zonder dat licentiebestand kan de RWS C-regelaar niet werken.
Voor de RWS-C-regelaar zijn ook hulpprogramma’s beschikbaar. Zie verder de documentatie voor de installatieprocedure en informatie over het gebruik van de tools.

Download hier de laatste versie van de RWS C-regelaar (versie 2.2).
Download hier de hulpprogramma’s van de RWS C-regelaar (versie 2.2).

Documentatie
De volgende documenten zijn beschikbaar als pdf en kunnen worden bekeken dan wel gedownload.

Handleiding van de RWS-C-regelaar
Basisspecificatie van de RWS-C-regelaar
Aanwijzingen voor de bestekschrijver (deel 3 van het RWS standaardbestek)
RWS-aanvulling op de Cie C-interface
Beschrijving Cie C-Interface (software-interface tussen applicatieprogramma en procesbesturing voor verkeersregeltoestellen)
Handleiding MKDEBFLS
Handleiding POSTDUMP
Toelichting over de achtergrond van de 3e generatie TDI’s

Standaarden
De RWS-C-regelaar is de implementatie van de Basisstructuur voor het regelprogramma van Rijkswaterstaat. Aan deze structuur zijn een aantal standaarden toegevoegd. Zie de pagina Standaarden voor documentatie en voorbeeldbroncodes.

Voorbeelden
Verkeersregelprogramma’s voor de RWS C-regelaar schrijf je in de programmeertaal C. Om je op weg te helpen hebben we voor een aantal veelgebruikte situaties voorbeelden uitgewerkt. Zie hiervoor de pagina Voorbeelden.